Sedimantasyon Nedir? Yüksekliği ve Normal Değerleri

 

Sedimantasyon Nedir?

Sedimantasyon, eritrositlerin ( alyuvarların) çökme hızları ölçülür. Bu ölçümün yapıldığı teste ESR adı verilir.

Bu Test Niçin Yapılır?

ESR ismi de verilen bu test birçok hastalıkta tanıya yardımcı bir inceleme olarak kullanılır.

Hangi Hastalık Türlerinin Habercisi Olabilir?

Enfeksiyonlar
Tüberküloz
Akut hepatit
Birçok bakteriyel enfeksiyon
Kalp hastalıkları
AMI
Aktif romatik ateş
Açık kalp ameliyatından sonra
Eklem hastalıkları
Romatoid artrit
Piyojenik artit
Diğer hastalıklar
Rüptüre olmuş ektopik gebelik
Pelvisin inflamatuar hasatlıkları
Hipo ve hipertroidizm
Akut hemoraji
Temporal arteritis
Polimyaljia Romatika
Serum albuminda azalma
Değişik kanserlerde (göğüs ve kolon kanserleri gibi)
Gebelik

Normal Sedimantasyon Değerleri Nelerdir?

50 Yaş altı erkeklerde normal değerler: 0 – 15 mm/saat

50 Yaş altı kadınlarda 0 – 20 mm/saatdir. 

50 Yaş üstü erkeklerde 0 – 20 mm/saat

50 Yaş üstü kadınlarda 0 – 30 mm/saat

normal değerler olarak kabul edilir.

Sedimantasyon Hızını 100 mm/saat üzerine çıkaran hastalıklar nelerdir?

Sedimin çok yüksek çıkması, genellikle altta yatan ciddi bir hastalığı düşündürür. Ancak kesin olarak ciddi bir hastalık olduğunu da göstermez.

Multipl myeloma
KML- kronik myeloid lösemi
Tuberküloz
Kala azar
Hodgkin lenfoma’dır.

Önemli Not: Bu sayfadaki veriler bilgilendirme amaçlıdır. Test sonucu ile ilgili paniğe kapılmayınız. Test sonucu ile ilgili en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir. Geçmiş olsun.

55 comments to Sedimantasyon Nedir? Yüksekliği ve Normal Değerleri

  • büşra karacay

    22 yaşındayım sedim mm/sa 3 çıktı normal mi.

  • nalan yalman

    55 yaşındakı kadında sedımentasyon hızı 1 saat 43mm 1/2 saat 23mm normalmıdir. Saygılar

  • bulent has

    Merhaba (ldh 214) (folik asit 4.9) (sedimentasyon 1/2 saat 1 1saat 2 2saat 3)(plt 35)(rdw 15.1)(mpv 11.2) cıktı yardımcı olursanız sevinirim.

  • ayse koç

    Sedimentasyonda sonuç 49 mm ferritin 4,1 hct31 hgb 10,2
    dahiliye pazartesi gününe kadar bilgisi olan yazsın.

  • bülent

    Merhaba hocam eşimin sedimantasyon hızı 1/2 saatte 21,1 saatte ise 60 çıktı ne yapmamız gerekiyor. Bunu normal değere nasıl indirebiliriz. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

  • ilknur

    49 yaşındayım sedimantasyon 78 di 10 günlük antibiyotik kullandım tekrar ölçüldü 82 cıkmış nasıl düşürebilirim.

  • emel

    Sedimantasyon mm/saat 47 çıktı değer 3-18 yazıyordu bunun hakkında biraz bilgi alabilir miyim.

  • tuba

    Sedim 1 saat 46 çıktı normal değer 20 yazıyor bu konu hakkında bilgi alabilir miyim birde ly lenfosit yüzdesi 20 çıktı yani normal değerden düşük bir değer yardımcı olur musunuz?

  • NESRİN

    Sedim 1 saatte 16 çıktı yardımcı olur musunuz?

  • canan

    Sedimantasyon 1/2 saat 11 mm çıktı sedimantasyon 1 saat 33 mm çıktı sizce normal mi CRP’de 0.55 çıktı sizce normal mi yardımlarınızı bekliyorum.

  • filiz

    Merhaba, ben 30 yaşındayım ve yapılan tahlillerde sedimantasyon 82 çıktı antibiyotik kullandım ama hala yorgunluğum ve baş ağrım var sizce normal mi?

  • yonca

    Merhaba 19 yaşında bayanım sedimantasyon 30 dakikada 4, 60 dakikada 7 çıktı sizce nasıl? Şimdiden teşekkür ederim.

  • erol

    Merhabalar ben de sedimentasyon 48 çıktı kolesterolde bayağı yüksek çıktı sebebini açıklamadı bir ay sonra geldiyerek yolladı korkmalıyım mı?

  • Nurgül

    Merhaba Benim Sedimantasyon deyerim 1 saatte 9 çıktı norma mi? Teşekkür ederim.

  • nesrin dayanç

    Merhaba annem çölyak hastası sedimantasyon saatte 67 çıktı genelde yüksek oluyor ama bu değer korkutucu mu? Araştırıyorum ancak bir yazıda kanser belirtileri olan kişilerde yüksek çıkarmış deniliyordu. Beni bu konuda aydınlatabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

  • Sebile Mete

    47 yaşındayım Sedimantasyonum 19 hekimin tavsiye ettiği ilaç ALYSE 150 mg kullanma talimatında bayağı yan etkileri var kullandığım taktirde bana zararı ne olur.

  • Şükran Macit

    Yaşım 52 sedim 34 nasıl düşürebilirim. Yardım bekliyorum.

  • fatoş

    Boynumda yani lenf bezlerimde var tüberküloz yardımcı olun.

  • fatoş

    Ben tüberküloz hastasıyım 15 aydır ilaç kullanıyorum ama bi türlü geçmiyo bu hastalıktan iyileşen varsa hangi doktorda hangi hastanede iyileştiğni yazarsa sevinirim şimdiki doktorum sedimantasyon değerlerimi yaptırmamı istedi ne olur biri bana yardımcı olsun.

  • YASEMİN

    Sedimantasyon’um 1/2 saat sonuç 11 ve 1 saat sonuç 28 bu sizce ne anlama geliyor ve normal mi, şimdiden teşekkürler.

  • Yavuz

    Yaşım 52, 30 Dakikada , 1 Saatte 12 Değerlerim normalmi, Teşekkür ederim.

  • murat

    benim sedimentasyon 101

  • nurten

    merhaba cüneyt bey;

    Beni endişelendiren sedim değerimiz.bana söylenen sedimin normal enfeksiyonlarda yükselmediği.acaba sizin o zmanki sedim değeriniz kaçtı.karşılaştırma yapmak açısından.

  • nurten

    hepinize geçmiş olsun.oğlum 6 yaşında bir hafta önce hastaneden çıkardım,bir hafta yatmıştı.sedim değeri 136 idi.crp si 1.30 lenf bezleri şişmişti periferik yayma(kanser taraması)yapıldı.yattığı süre zarfında her türlü araştırması yapıldı.araştırma hastanesiydi.en son söylenen çok sık hastalandığı için fazla enfeksiyon nedeni ile yükselebiliyomuş.ciddi rahatsızlıklarında habercisidir.ihmale gelmez.

    • cüneyt

      Merhaba Nurten hanım.

      Benim de 3 yıl kadar önce bacağımdaki bir sıyrık yüzünden enfeksiyon kapmıştım crp değerlerim 80-90 lara çıkmıştı sonra sol kasık, karın, koltuk altları ve boyunu takip ederek vücudumdaki tüm lenf bezleri şişti. Kanser ihtimaline karşılık 15 gün kadar hastanede yattım. Periferik yayma da yapıldı. Sonuç olarak kesin birşey söylenemiyor enfeksiyonun yaptığı belli ama kesin bir şey yok. Enfeksiyon 1 hafta içinde geçti ama şişen lenf bezleri eski haline dönmüyor.

      Geçmiş olsun.

  • osman

    selamlar benim degerim 26 çıktı araştırmam gerekirmi yaş 44

  • vahdt

    20 yaşndaym ü.kolit hastasıyım 1yıldır.geçen gün sedimtasyon hızı sonucum pıhtılı kan çıktı.bu ne anlama geliyor tşk…?

  • Salih A.

    Sedimantasyonunuz normalin üzerinde. Basit bir gribal enfeksiyon bile yükselmesine neden olabilir. Basit bir hastalığın habercisi olabileceği gibi ciddi bir hastalığında habercisi olabilir. Doktorunuza gribal bir enfeksiyon nedeniyle gittiyseniz, setimantasyon yüksekliğini buna bağlayabilir. Kontrole gittiğinizde tekrar kan tahlili yaptırıp değerlerini kontrol edecektir. Geçmiş olsun.

  • Yelda

    32 yaşındayım kan tahili yaptırdım LDL KOLESTEROL 178 ,KOLESTEROL 248 ve SEDİMANTASYON 44 olarak çıktı Sedimantasyonun yüksekliği hakkında bir bilgi vermediler kolesterol yüksekliğine bağlı bir değermidir acaba? Bunun için ne yapmam gerekir ? Yardımcı olursanınız sevinirim.

  • hatice

    69 yaşında bir hastamız var.sedim 74 crp 97.8 bütün kan ve idrar değerlerine bakıldı akciğer tomografisi çekildi ancak herhangi bir şey bulunamadı.şu andaki durumu ateş sıtma, yorgunluk,bitkinlik, iştahsızlık,kilo kaybı ve terleme gibi şikayetleri var eğer değerlendirebilirseniz çok sevinirim…

  • selda

    merhaba benim sedimasyonum 28 çıktı bu normalmidir…

  • Doğan balkan

    sedimantasyon 70 yaşında bir kalp hastasında pıhtılı sonuç çıkmış ne anlama geliyo ne yapmamız lazım acaba ?

  • bedirhan

    selam ben 28 yaşındaym sedimaentasyonum 98 çıktı ayak bilegimde iltihap var ocak 4 ten beri devam ediyor yardımcı olursanız sevinirim.

  • zeynep

    merhabalar ben 22 yaşındayım sedimentasyonum 63.90 çıktı enfeksiyonun sebebini bulamadılar 15 gün antibiyotik kullanmama ragmen tekrar test yapıldı ve 51 e düşmüş sadece yine aynı antibiyotiği verdi doktor bitince yine gel yine bakıcaz dedi ama ben neden oldugunu ilacı bile ne sebeple kullandığımı bilmeden içiyorum sizden de bir yorum bekliyorum :(

    • mahmut

      vücudunuzda iltihap nedeniyle sedimentasyon artmış olabilir antibiyotik bu iltihabın giderilmesi için verilmiş olabilir.düzenli kullanımdan sonra doktorunuzla iletişime geçmeniz sizin yararınıza ..

  • sait nadir güven

    Sedimantasyonum 51 çıktı ne yapmalıyım* yaş seksen
    75 tefor, 4oo +2 terental, lansazol, sinopril,alıyorum.
    saygılar.

  • kazım

    ben 22 yaşındaym yaklaşık 5 aydır romatizma hastasıyım sedimim ilk başlarda 50-55 arasındaydı bu zaman zarfında 28e kadar düştü bugün kontrole gittim sedim 38crp 88 çıktı doktorum crpnin çok yüksek olduğunu söyledi 6 ocakta kontrolüm var ve ilaç değiştircez dedi romatizması olanlar bilgi verirlerse sevinirim herkese acil çifalar.

    • gülşen yalnız

      ben 35 yaşındayım 2 yıldır romatizma hastasıyım crp 84 çıkmıştı ilk öyle gittim doktora şuan 0.34 normal fakat halen raporluyum romatizma hastalıgı ömür boyuymuş sedim 19 çıktı son tahlilde halbuki 15 olmalı normalde doktor bişey demedi ilaçlara devam insan hayatı çok ucuz tahliller hakkında aydınlatmıyorlar bile doktorlar geçmiş olsun herkese

  • fatoş

    benim sedim değirim geçen yıl 63 çıkmıştı, antibotik falan kullandım,48-50 civana düştü,
    5 yıldır falan iki kolumun dirseklerinde ve sağ elimin parmaklarında ağrılar var,geçen yıl profösöre muayene oldum, sedim 63 crp 1,50 çıktı bana ağrı kesici kullan önemli değil romatizma yok dedi, iki aydır kollarım biraz fazla ağrıdığı için gittim,sedim 107 çıktı crp yine 1,50 çıktı fizik doktoru iğne ve romotizma ilaçları kremler verdi yine düşmez diye korkuyorum kan değerlerim normal çıkıyor diğer tahliller, bana yardımcı olursanız sevinir, korkuyorum…yaşım 43

    • Çağrı Coşkun

      Size önerim eğer ankarada yaşıyorsanız tobb etü hastanesinde muane olmanız ve düzenli tetkiklerle ve düzenli bir tedavi sürecine girmeniz.

  • selin

    bende karaciğerde yağlanma ve sedim yarım saat 45 1 saat 95 çıktı :((( çok korkuyorum

  • mehmet

    sedim yüksekliğinin tedavisi var mı?

    • MERYENUR

      SEDİM YÜKSEKLİĞİ TEK BAŞINA ANLAM İFADE ETMEZ AMA BU NE KADAR YÜKSEK OLUP OLMADIĞINA BAĞLI. YİNE DE SİZ DOKTORUNUZLA GÖRÜŞÜN

  • mehmet

    Benim sedim değerlerim 40 yıldır yüksek. (28-30) cıvarında.
    Hiç bir rahatsızlık duymadım. Geçmiş yıllardadaki bir hastalık iz bırakabilirmi?

  • kemal

    sedimantasyonum <20.o- normalmi

  • nuray

    ben als hastasıyım devamlı ilaç kullanıyorum sedimantosyon degeri 1/2 saatte 6 1 saatte 16 bu degerler uygunmu teşekkürler

  • alihan

    merhaba benim sedimantasyon değerim 1 saatte 21 normal değer 0-20 sizce normalmi?teşekkür ederim..

    • kerem

      Bir çokkez kan testi yaptırmış biri olarak 2-3 puanlık artışlar bile normal değerlerde sayılıyor. Senin değerlerininde normaldir. Zaten doktorun en doğru bilgiyi verecektir telaşlanmayın.

  • busra

    babaannem 86 yaşında daha önce midesinden kitle alınmıştı..şimdi sedimantasyon değeri yarım saatte 7 1 saatte 20…yhani sizce yüksek mi bu değer*??

  • HATİCE ŞAHİN

    BENİM SEDİMANTASYONUM 1 SAATTE 74 ÇIKTI NORMALMI YOKSA BİR RAHATSIZLIK BELİRTİSİMİ

    • betül

      benim 1 hafta kadar önce sedimantosyon 1 saatte 57 çıkmıştı akciğerlerimle ilgili sorundan kaynaklanmış 5 gün antibiyotik kullandım dün yapılan testde de 11 çıktı. bu normal oluyor heralde. umarım sizinkide düşer. geçmiş olsun.

  • bekir sıtkı keçeci

    1 saat sedimantasyonum 27 çıktı bunun altında yatan bir hastalıkmı var diye merak ettim cevaplarsanız sevinirim.

Yorum Yazabilirsiniz

  

  


DMCA.com Protection Status