Mısır Piramitleri Niçin Yapılmıştır?
Eski Mısır firavunlarının, yani krallarının mezarlarını korumak için yapılmış görkemli mezarlardır. O dönemde firavunların öldükten sonra tekrar dirileceğine inanılıyordu. Bu yüzden firavunlar mumyalanıyor, mücevherleri, değerli eşyaları ve bir miktar yiyecekleri piramit içindeki gizli mezar odasına konuluyordu.
Bilinen İlk Kral Mezarları:
İkinci hanedan döneminin sonuna kadar, kral mezarları mastaba diye adlandırılan yapılardan oluşurdu. Mastabalar, yamuk biçimli höyüklerdi ve bir tören odasını gizlemek amacıyla, kuyu mezar üstüne yapılırdı. Piramit çağının başlangıcı sayılan mastabaların inşaatı bittikten hemen sonra, gizliliğin korunması için inşaatı bilen tüm köleler öldürülürdü.
İlk Piramitler:
Zoser Piramidi:
İlk piramit üçüncü hanedan döneminin (M.Ö. 2675-2625) ilk firavunu Zoser’in, Sakkara’da yaptırdığı mezardır. Zoser piramidi veya basamaklı piramit diye bilinir. Mastabanın 6 katlı hali olan mezar tarihteki ilk piramittir. Bilinen en eski mimar olan Imhotep’in yönetiminde, güneşte kurutulmuş tuğlalardan ve beyaz kireç taşlarından yapılmıştır. Piramidin altına inen 11 geçitte kral ve kral soyundan olanların lahitleri bulunmuştur. Ancak geçmişte soyulduğu için, içerisindeki değerli eşyalar ve mumyalar bulunamamıştır. Yüksekliği 61 metre, taban alanı 109 × 125 metredir.
Snefru Piramitleri:
4. hanedanlığın kurucusu olan firavun Snefru (M.Ö. 2613-2589), Zoser’inkine oranla daha gelişmiş üç piramit yaptırdı.
Maldum Snefru Piramidi (Meidum Piramidi), Zoser’in piramidi gibi basamaklıydı, sonradan bu basamaklar düzleştirilerek üçgen piramide dönüştürüldü. Yapıldığında 93.5 metre yüksekliğinde olan piramit, yıkılma ve yıpranma sonucu 65 metre yüksekliğe inmiştir. Taban alanı 143 x 143 metredir.
Dahshur – Bent Piramidi:
Daha yüksek, daha estetik bir görünüş için yeni yöntem denenen piramittir. Başlangıçta dik olan eğim, piramidin üst kısımlarına doğru azalarak yuvarlaklaştırılmıştır. Yüksekliği 101.1 metre, taban genişliği 188.6 metredir.
Dahshur – Red (Kızıl) Piramit:
Tarihteki ilk üçgen prizma piramittir. Piramidin inşaatında kullanılan kireç taşları kırmızımsı renkte olduğu için kızıl piramit denmiştir. Yüksekliği 104 metre, taban alanı ise 220 x 220 metredir.
Keops veya Khufu Piramidi:
4. hanedan döneminde firavun Keops (M.Ö. 2575-2464) tarafından yaptırılmıştır. Gize’de bulunan 3 büyük piramidin en görkemlisi ve en büyüğüdür. Birçok oda ve koridor bütününden oluşur. Keops piramidinde üç iç salon vardır; bunlardan biri kral salonudur; buraya ancak bir kuyu geçitten geçildikten sonra girilebilir; içeride granitten bir mezar yeralır. Her köşesi bir yönü gösteren dörtgen tabanlı bu piramidin yapımı 20 yılda tamamlanmıştır. Dış kısmı kireçtaşı ve granitten yapılmıştır; yapının tamamında her biri 2,5 – 3 tonluk 2.500.000 taş bloklar kullanılmıştır. Dünyanın en eski ve en sağlam yapısı olarak dünyanın 7. harikası kabul edilmiştir. Piramit ilk yapıldığında 146.5 metredir; yıpranmalar sonucunda 9 metre kısalarak 137.5 metreye inmiştir. Taban alanı 230 x 230 metredir.
Kefren Piramidi:
4. hanedanlık döneminin kralı, firavun Kefren (M.Ö. 2558-2532) tarafından yaptırılmıştır. Keops piramidindende sonra ikinci büyük piramittir. Bu piramidin en önemli özelliği, uç kısmın ilk yapıldığı günkü görünümünde olmasıdır. Piramidin yapımında kullanılan kireç taşlarının ağırlığı en fazla iki ton kadar gelmektedir. Yüksekliği ilk yapıldığında 143,5 metreydi, aşınmalar sonucu günümüzde 136.5 metreye inmiştir. Tüm piramitler gibi bu piramitte yüzyıllar önce soyulmuştur.
Mikerinos (Mykerinos) Piramidi:
Firavun Kefren’in oğlu, Mykerinos (M.Ö. 2510-2530) tarafından yaptırılmıştır. Sıralı üç piramidin en küçüğüdür. Mısırın en yüksek 8. piramitidir. Yüksekliği ilk yapıldığında 65.5 metreydi, günümüzde yüksekliği 62 metreye inmiştir. Taban alanı 102 x 104 metredir.
Tüm piramitler yüzyıllar önce soyulduğundan içlerindeki mücevherler, değerli eşyalar ve mumyalar çalınmıştır.
Piramit Çağının Sonu:
Yüzlerce piramit yapılmasına rağmen günümüze kadar gelenlerin sayısı çok azdır. En önemli piramitler yukarı adı geçen piramitlerdir. 5. hanedanlıktan 17. hanedanlığın sonuna kadar bir çok önemsiz sayılabilecek piramit yapılmıştır. 18. hanedanlık döneminin başlamasıyla (M.Ö. 1540-1292), kralların piramitlere gömülme geleneği sona erdi. Mısır’ın başkenti Teb, olduktan krallar, bölgedeki kayalıkların içine oyulan mezar odalarına gömülmeye başladı. Bu geleneğin devam etmesi sonucu kayalık bölge “Krallar Vadisi” olarak adlandırılmıştır.
Piramitler Nasıl Yapılmıştır?
Piramitler kral mezarlarını korumak amaçlı yapıldığından, yapılışında çalışan tüm işçiler piramidin odalarını ve yapımını bildiği için öldürülüyordu. Dolayısıyla piramit yapımıyla ilgili tüm kanıtlar yok edilmiştir. Günümüzde piramitlerin nasıl yapıldığına dair bir kanıt olmadığı için nasıl yapıldığı halen bilinememektedir. Yapımı konusunda varsayım olarak, çeşitli kaldıraçlar, rampalar, takozlar kullanıldığı söylenmektedir.
Mısır Piramitlerinin Sırrı:
Piramitlerle ilgili aşağıdaki gibi çeşitli iddaalar ortaya atılmış olmasına rağmen, bu iddaaları doğrulayan bilimsel bir kaynak yoktur.
- Keops piramidinin 4 köşesi kuzey, güney, doğu ve batı yönlerini gösterir. Pramidin güney ucundan, kuzey ucuna düz bir doğru çizildiğinde kuzey kutbunun merkezine 6 KM mesafeden geçmektedir. Uzmanlar bu sapma nedeni olarak dünyanın kutup noktasının zaman içinde değişmiş olabilme ihtimali üzerinde duruyorlar.
- Piramidin üstünden geçen meridyen, dünyadaki kara parçalarını ve denizleri tam olarak iki eşit parçaya bölüyor.
- Piramit kalın taş duvarları ardında daha kaç oda olabileceği halen bilinmemektedir.
Bu yazı bilgimanya.com‘a aittir. Link bağlantılı kaynak göstermek suretiyle faydalanabilirsiniz. Hatalı veya eksik bir bilgi olduğunu düşünüyorsanız editor@bilgimanya.com e-posta adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Keops Piramidinde Hala Bulunamayan Odalar – YouTube Videosu:
Mısır Piramitleri Elektrik Mi Üretiyordu? YouTube Videosu:
Mısır’ın büyüleyici bir gizemli tarihi var. Orada piramitlerin içinde olmak çok güzel olurdu.
Ben piramitlere gittim ama rüyamda. :D
diegomilito@mynet.com mail adresim mısıra giden arkadaşlarla hususi konuşmak isterim.
He he benimde bi piramidim var yenisini yaptırıcam. :D :D :D
Ben mısıra gittim orası gerçekten de çok güzel bir yer.
Çok işime yaradı.
Biz bir keresinde uzaktan gördük içine giremedik çünkü kapısını bulamadık
<3
Biz mısıra gittik ve orada yaşamaya karar verdik ve orada yaşıyoruz 1 sene sonra mısırdan kurtulucaz.
Mısır piramitlerini muhakkak görmeniz lazım 4-5 kez gezme fırsatım oldu o tarihi gizemi yaşıyorsunuz. Ama şu aralar gitmenizi tavsiye etmem ortalık zaten karışık ve turistleri hiç sevmiyorlar iyi davranmıyorlar.
Bu hafta yurt dışı turu olarak Mısıra gideceğiz en çok görmek isteğim yerlerden biri Mısır piramitleriyle gitmeden önce ön bilgiler toplamak için baktım çok beğendim bilgiler için teşekkürler.
Seyahat etmeyi sevenler için mısır piramitleri görülmeye değer yerlerden biri olmalı. Gerçekten çok gizemli ve güzel bir yer.
Binlerce yıl geçmesine rağmen halen piramitlerin içinde gizli odaların olup olmadığı ve teknolojiye rağmen bulunamaması ilginç bir durum.
Mısır piramitleri içinde en güzeli Snefru piramidi gerçekten harika duruyor. Özellikle üst kısmı. Ama aynı zamanda illuminate saçmalığını çağrıştıran görüntüsü var belkide bundan esinlerek sembol yapmışlardır.
İlluminate değil o bir kere hem o saçmalık değil ilk hedefleri kiliseleri yok etmekmiş şimdi ise dünyayı ele geçirmeye çalışıyorlar.
Sen ne biliyorsunda o Yahudi tohumlarını savunuyorsun!
İlimünati’yi öğrenmek amacının ne olduğunu bilmek isteyenlere tavsiyem kitap okumayı ve bilgilenmeyi sevenler için; Necmettin ERBAKAN Hocamızında katkıda bulunduğu, Dünyayı Kimler Yönetiyor, Gizli Dünya Devleti isimli kitabı okumanızı ve bu müslüman düşmanı tek amaçları dünyaya kötülük yaymak olan bu grubu tanımanızı tavsiye ederim.
2003 yılında mısıra gittik çok sıcak bir ülke 35-40 derece sıcakta özellikle pramitlerin olduğu Gize’de yerden vuran sıcaklıkla birlikte kavruluyorsunuz. Bu nedenle sabah güneş doğar doğmaz piramitleri gezmenizi tavsiye ederim. Resimlerde daha küçük gibi görünsede yanına gittiğiniz sanki bir dağın eteklerindeymiş gibi hissedeceksiniz. Ayrıca mısırda piramitler harici gezilecek başka yer yok. Kahire müzesini gezmelisiniz çok beğenmiştim onun haricinde sıcaktan dolayı bek peğenmedim.
Evet çok güzel.
Mısır piramitleri gerçekten çok gizemli gözüküyor bende gitmeyi çok isterdim kısmet.
Çok güzel bilgiler teşekkür ederim.
Mısır piramitleri bana hep gizemli gelmiştir bu yüzden görmeyi çok istiyorum. Bir aksilik olmazsa bu yıl içinde gidip görmeyi istiyorum.