Gergedan Hayvanı ve Özellikleri Hakkında Bilgi

Gergedan, tropikal bölgelerde yaşayan iri yapılı, boynuzlu, toynaklı, memeli ve otçul bir hayvandır. Tarih öncesi çağlardan günümüze kadar soyunu devam ettirebilen, yalnızca beş gergedan türü kalmıştır. Bunlardan iki türü Afrika’da, diğer üç türü ise Hindistan, Malezya ve Endonezya’da yaşar. Yalnızca Afrika’da ve Asya’da yaşayan gergedanların, tarih öncesi çağlarda Avrupa’da yaşayan türlere ait fosiller de bulunmuştur.

Gergedan

Gergedanın Özellikleri:
Gergedanlar devasa cüsseleriyle, fillerden sonra dünyanın en büyük kara hayvanıdır. Afrika’da yaşayan türlerinin ağırlıkları 1000 – 3600 kilo, yerden yüksekliği 1-2 metre, uzunluğu 4 metre civarındadır. Şişman gövdeye, kısa bacaklara, boynuzlara ve çok kalın, tüysüz, zırhı andıran deriye sahiptir. Boynuzlarıyla dikkat çeken gergedanların boynuz uzunluğu 40 ila 160 cm arasında değişir. Kulakları çok iyi işitir ama Gözleri çok iyi göremez. 20 metre kadar uzaktaki bir insanı zor ayırt edebilir. Ancak burnu kokulara karşı çok hassastır, kilometrelerce uzaktan tehlikeli bir canlının kokusunu alabilir. Tehlike anında saatte 40 kilometre hızlı koşabilir.

Gergedanların Yaşamı ve Beslenmesi:
Gergedanlar sıcak ve kurak yerlerdeki çalılıklı geniş araziler, ormana yakın yerler veya yarı çöl yerlerde yaşamayı tercih ederler. Genellikle tek başına, bazen de küçük gruplar halinde yaşarlar. Her gergedanın kendine ait bölgesi vardır. Bölgelerini idrar ve dışkılarıyla işaretleyerek belirlerler. Bölgesi içinde genellikle kendi türleriyle yaşamayı sevmeyen gergedanlar, bölgesindeki diğer hayvan türleriyle iyi geçinir. Kalın derilerinde ter bezleri olmadığından, sık sık çamur banyosu yaparak serinleme ihtiyacı duyarlar. Çok iri ve kalın derili olmasına rağmen fil, aslan ve timsahların saldırıları sonucunda ölebilirler. Derisine yapışarak beslenen parazitlere karşı hassas olan gergedanlar, parazitlerden kurtulmak için kuşların sırtındaki parazitlerle beslenmesine izin verir.

Gergedan Hayvanı

Su kenarlarındaki otları, dikenli dikensiz çalıların taze sürgünlerini ve ağaçların yapraklarını yiyerek beslenirler. Ayrıca tuzu çok seven gergedan, sık sık burnuyla toprak sürerek tuz ihtiyacını karşılar.

Gergedanların gebelik süresi, çiftleşmeden sonra 15-17 ay sürer. Erkek gergedan çiftleşme sonrası dişiyi terk eder. Dünyaya gelen yavru gergedanın ağırlığı 25-40 kilo civarındadır. Doğumdan 4 saat kadar sonra ayağa kalkarak gezinebilir ve meme emebilir. Üç buçuk yıl kadar annesiyle birlikte kalan gergedan yetişkinliğe erişerek annesini terk eder.

Gergedanların Nesli Tükenme Tehlikesiyle Karşı Karşıya:
Avcılık ve yaşam alanlarının yok edilmesi sonucu sayıları giderek azalan gergedanların günümüzdeki sayısı 14.000 civarındadır. Bu sayı her geçen gün azalmaya devam etmektedir. Bölgede yaşayan yerliler için besin kaynağı olması, boynuzlarının süs eşyası olarak kullanıyor olması, turistlerin avlamak için büyük paralar dökmesi gergedanların sayısını hızla azaltmaktadır. Bunların yanı sıra yaşam alanlarının insan yapıları nedeniyle daraltılması veya yok edilmesi sonucu da gergedanların yok olmasını hızlandıran başka nedenlerdendir.

Gergedan Boynuzu

Boynuzundan süs yapmak için öldürülmüş bir gergedan

1 comment to Gergedan Hayvanı ve Özellikleri Hakkında Bilgi

  • fatma gul aksu

    Gergedan diye ödevmi olur oluyor

Yorum Yazabilirsiniz

  

  

Genel