Frengi Hastalığı (Spilis)
Treponema pallidum adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Frengi, hastalığı taşıyan kişiden cinsel yolla, ciltteki çatlaklardan, mukozadan veya kan yoluyla bulaşabilmektedir.
Frengi Hastalığının Üç Evresi Vardır
1. Evre
Frengi mikrobu alındıktan 2-6 hafta sonra ilk belirtiler ortaya çıkar. İlk belirtileri cinsel organda, rektumda yada ağızda çıkan ağrısız çıbanlardır. “Şankr” adı verilen bu çıbanlar kendiliğinden iyileşir ancak; zamanında teşhis konulup tedavi edilmezse, 2 ay ile 4 yıl arasında ikinci evreye geçer.
2. Evre
Bu evrede hastalık çok bulaşıcı bir hal alır. Vücudun herhangi bir yerinde kırmızı leke belirir. Bazen dudaklarda, ağızda, boğazda, genital bölgede ve anüste yaralar olur. Oluşan yaralar aşırı derecede mikrop barındırırlar. Aynı zamanda gribal enfeksiyon belirtileri, ateş, baş ağrısı, kemiklerde ve eklemlerde ağrılar oluşabilir. Kasıklardaki lenf bezleri şişebilir. Eğer tedavi edilmezse üçüncü evreye geçer.
Ara Evre
Gizli frendi denen bu evrede hastalık belirtisi görünmez. Önceki tedavide iyileşmiş gözüken frengi tekrar ortaya çıkabilir. Bu evrede teşhis yalnızca özel kan testi yoluyla yapılabilir. Tedavi edilmezse üçüncü evreye geçer.
3. Evre
Son evredir. Enfeksiyon tüm vücuda yayılmıştır ve bu çok ciddi bir durumdur. Kalp, karaciğer, beyin, kemikler veya herhangi bir iç organ enfeksiyondan zarar görmüş olabilir. Tedavi edilmezse ölümle sebebiyet verebilir.
Frengi Belirtileri
- Cinsel organda, rektumda, dil ve dudaklarda ağrısız yara veya çıbanlar.
- Kasık bölgesinde lenf bezlerinde büyüme
İleri Derecede Belirtileri.
- Vücutta herhangi bir yerde kırmızı lekeler
- Ciltte kızarıklık, leke, özellikle avuç içi ve ayak tabanlarında
- Ağız içinde, dilde veya dudakta yaralar
- Baş ağırısı
- Ateş
- Kemiklerde ve eklemlerde acı ve ağrılar
Frengi Ne Kadar Ciddidir?
Erken evrede tedavi edilirse tamamen iyileşebilen bir hastalıktır. Üçüncü evrede tedavi olunmazsa ölümlere neden olabilmektedir.
Frengi Tedavisi
Frengi hastalığı tedavi için çok geç kalınmadığı takdirde tamamen iyileşebilen bir hastalıktır. Tedavide çeşitli antibiyotikler kullanılır. Ağız yoluyla, deriden veya damar yoluyla alınan antibiyotik türleri kullanılabilmektedir.
Bu yazı bilgimanya.com‘a aittir. Link bağlantılı kaynak göstermek suretiyle faydalanabilirsiniz. Hatalı veya eksik bir bilgi olduğunu düşünüyorsanız editor@bilgimanya.com e-posta adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Yorum Yazabilirsiniz Cevaplamadan çık