Kısa ve ayrıntılı olarak isteyenler için ayrı ayrı yazılmıştır.
Kısa Olarak:
Cami: Müslümanların toplu olarak namaz kıldıkları bir mekandır..
Harim: Camilerde cemaatin namaz kılmaları için ayrılmış bölüm.
Mihrap: İmamın cemaate namaz kıldırırken durduğu dışa doğru oyuntulu bölümdür.
Minber: İmamın cemaate Cuma ve Bayram hutbelerini okumak için çıktığı yüksek yer.
Vaaz kürsüsü: İmamın Cuma vaazları vermek için kullandığı bir çeşit büyük sandalyedir.
Hünkar mahfili: Padişahların namaz kılmak için kullandıkları özel bölüm.
Müezzin mahfili: Müezzinlerin sohbet etmek ve namaz kılmak için kullandıkları yerden biraz yüksekçe yapı.
Son cemaat yeri: Cemaatle namaz kılmaya yetişemeyenlerin namaz kılmaları için ayrılmış özel bölüm.
Minare: Camilerde ezanı uzak yerlere duyurmak için yapılmış bir kuledir.
Şerefe: Minarenin üzerinde bulunan, ezan okumak için çıkılan bir çeşit balkondur.
Şadırvan: Camilerde abdest almak için yapılmış bölümdür.
Uzun Olarak
Camii Nedir?
Müslümanların cemaatle birlikte toplu olarak namaz kılabilecekleri yapıya “cami” denir.
Cami kelimesi Arapçada “Bir araya getiren” anlamına gelen “el-mescidü’l-cami”nin kısaltılması sonucu ortaya çıkmıştır. Kur’an’da “cami” kelimesi yerine “mescit” geçmektedir. Bir çok İslam ülkesinde “mescit” olarak adlandırılmaktadır.
Ayrıca ilginç bir tesadüf ki; dört büyük melek olan Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil’in baş harfleri birleştirildiğinde CAMİ kelimesi ortaya çıkmaktadır.
Caminin Bölümleri Nelerdir?
Harim Nedir?
Camilerde cemaatin namaz kılmak için kullandığı bölüme “harim” denir. Harim cemaatin Allah ile bir nevi bağ kurma sağlandığından caminin en kutsal yeri sayılır. Harim alanı namaz haricinde din eğitimi ve öğretiminin alınabildiği bir yerdir. Camiye gelenler harim alanının en ön kısmından itibaren yan yana dizilirler, genellikle aralarında boşluk bırakmadan omuz omuza namazlarını kılarlar.
Mihrap Nedir?
Cami, mescit gibi ibadet yerlerinde, imam ve cemaate kıble yönünü göstermek için tasarlanmış oyuk veya girintili yere mihrap denir. Cami imamı mihrabın hemen önünde, cemaat ise imamın arkasında durarak namazlarını kılarlar.
Minber Nedir?
Cami içlerinde imamların, cemaate Cuma ve bayram hutbesi okumak için kullandıkları merdiveni bulunan, genellik 2 ila 6 metre yüksekliğinde olan küçük yapıdır. Mihrabın sağ tarafında ve kıble duvarına dik olarak durur. Minberler ağaçtan, taştan, veya mermerlerin işlenmesiyle yapılmaktadırlar. İlk zamanlardan beri görselliğine önem verilen minberler el sanatlarıyla süslenerek birer sanat eserine dönüştürülmektedir.
Peygamberimiz (a.s.) ilk zamanlarda hurma kütüğü üzerine çıkarak cemaate hutbe okumuştur. Daha sonra minber yapılarak hutbeleri buradan okumaya devam etmiştir.
Vaaz Kürsüsü Nedir?
Camilerde vaizlerin cemaate vaaz vermek için üzerine çıktıkları yapıdır. Vaaz kürsüsü büyükçe taht veya bir sandalyeye benzemektedir. Taş, tahta veya mermerden de yapılabilirler. Buraya çıkan vaizler cemaate dini konularda eğitici ve öğretici bilgiler verirler. Camilerde her Cuma namazı öncesi vaaz verilir.
Hünkar Mahfili Nedir?
Padişahların camilerde namaz kılmaları için yapılmış özel ve kafesli bir bölümdür. Hünkâr mahfili yalnızca padişahların namaz kıldığı camilerde yapılmıştır. Burada namazlarını kılan padişahlar cemaat tarafından görünmez fakat padişahın dışarıyı görebileceği biçimde yapılmıştır. Yalnızca Osmanlı Dönemi’nde, padişahların kullandığı camilerde yapılmıştır.
Müezzin Mahfili Nedir?
Müezzinlerin, camilerde bir arada oturup sohbet etmeleri, dertleşmeleri, bilgi paylaşımı ve namaz kılmaları için ayrılmış, etrafı kapalı ve bazen yerden biraz yüksekte bulunan yapıdır. Namaz öncesinde veya sonrasında müezzinler burada toplanarak dua ederler, tesbih çekerler veya sohbet ederler.
Son Cemaat Yeri Nedir?
Vakit namazlarında cemaatle namaz kılmaya yetişemeyenlerin, cami içinde ayrı bir yerde namaz kılmaları için ayrılmış bölümdür. Bunun sebebi namaz esnasında geç kalanların namazdakilerin dikkatini bozmamasını sağlamak için yapılmıştır. Namaza geç kalanlar burada namazlarını kılarak ibadetlerini yaparlar.
Minare Nedir?
Asıl olarak camilerde ezanı uzak yerlere duyurmak için tasarlanmış yapılardır. İslamiyetin doğduğu yıllarda yüksek yerlere çıkarak ezan okunurdu. Daha sonraları minare yapılmış ve hocalar minarelere çıkarak ezan okumuşlardır. Günümüzde elektronik hoparlör sistemleri sayesinde çok daha uzak yerlere ezan sesi duyurulabilmektedir.
Şerefe Nedir?
Cami minaresinin üst kısmında korkulukları bulunan bir nevi balkondur. Cami imamı buraya çıkarak ezan okur. Günümüzde elektronik hoparlör sistemi kullanıldığından cami imamı buraya çıkmamaktadırlar. Ancak bazı küçük camilerde veya elektrik kesintisi olan camilerde imamlar buraya çıkarak ezan okuyabilmektedirler.
Şadırvan Nedir?
Camilerde abdest alma ihtiyacını sağlamak amaçlı yapılmış çok sayıda oturağı ve çeşmesi bulunan yapıdır. Abdesti olmayan, bozulan kişilerin kolayca abdest almalarını sağlamak için yapılmıştır.
Cami Bölümleriyle İlgili Hazırlanmış Güzel Bir YouTube Videosu:
Bu yazı bilgimanya.com‘a aittir. Link bağlantılı kaynak göstermek suretiyle faydalanabilirsiniz. Hatalı veya eksik bir bilgi olduğunu düşünüyorsanız editor@bilgimanya.com e-posta adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Din sınavıma yardımcı oldu teşekkürler.
Gayet güzel çalışmam için bana yardımcı oldu
Çok teşekkürler din kültürü ve ahlak bilgisi dersimin ödevi için çok yararlı oldu elinize sağlık.
benimde vardı çok işime yaradı
Bence çok yararı oldu din sınavım için hazırlayan Teşekkürler
Çok teşekkürler yapanın ellerine sağlık bugün sınavımız var …. ve çok işime yarıcağna eminim böyle işler yapanlara çok teşekkürler….. ellerinize sağlık başka bir şey demicem…
Çok teşekkür ederim hazırlayana. Din sınavımda çok yardımcı oldu.
Bunları kim yazdıysa onlara çok teşekkürler.
Çok işime yaradı Allah razı olsun projeden yüz aldım bunun sayesinde. :)
Çok teşekkür ederim. Allah sizden razı olsun.Projem için çok gerekli oldu.
Bunu yazana ellerine salık teşekkür ederim ödevime yardımcı olduğun için teşekkür ederim sağ olun.
Valla billa çok işime yaradı caminin ödev vardı artık yapabilirim ödevi.
Çok teşekkür ederim ödevimi sizin sayenizde yaptım Allah razı olsun yazıp-paylaşanların ellerinden öperim.
Ödevimi yaptım harika oldu. Hemde caminin bölümlerini bilmiyordum tam olarak öğrenmiş oldum yapanlara teşekkür ederim.
Caminin ne kadar çok bölümü varmış ama ben caminin bölümleri iyi bir şekilde öğrendi teşekkür.
Caminin bölümlerini böyle güzelcene anlatığınız için teşşekür ederiz.
Hünkar mahfili var ama bayanlara ayrılan bölümden bahsedilmemiş adı neydi?
Cami ile ilgili bilgileriniz için teşekkürler.
Din performans vardı inanılmaz yaradı ama alt tarafı görmemişim :) Allah sizden razı olsun. Amin.
Gerçekten işe yaradı çok sağ olun Allah sizden razı olsun işiniz rast gitsin. Allah sizin yüzünüzü güldürsün. Amin tabi inşallah benimde. Şimdiden performanstan 100 aldım farz ediyorum.
Allah razı olsun ödevimi yaptım ve performans ödevimden 99 aldım çok teşekkür ederim.
Çok teşekkürler ödev ve yazılı vardı.
Çok teşekkürler Allah Sizden razı olsun. Yarın yazılım vardı. Bu siteden okuyunca anlayabildim. Çok çok teşekkürle.
Allah razı olsun, ne muradın varsa erirsin inşallah. Sınavıma çalışacağım. Kitabım kaybolmuştu. Teşekkürler yani, ne diyeyim. Dua edin de 100 alayım veya 85’ten yukarı. Çünkü Din Kültürü 78 idi benim, düzeltmem lazım. :)
Ödevime çok yardım etti valla bu sitenin kurucusuna teşekkür ederim.
Allah razı olsun performans ödevim vardi Allah bu siteyi kuranın da yardımcısı olsun inşallah 100 alırım arkadaşlar yeni yılınız kutlu olsun bu arada hepiniz sağlıklı sıhhatli mutlu olursunuz inşallah.
Çok işime yaradı siteyi kurandan Allah razı olsun umarım din performansımdan 100 alırım. :)
Çok teşekkür ederim çok işime yaradı. üstelik hem bilgi hemde altına resim koyduğunuz için neyin ne olduğunu açıkça belli oluyor çok sağ olun.
Arkadaşlar bizim din öğretmenimiz bize bunları ezberleyin, sınavda soracağım dedi. Bir kağıda yazdım ezberlemeye çalışıyorum. Din dersine giren öğretmende bu siteden yararlanmış (y)
Caminin bölümleri işime çok yaradı sağ olun.
Caminin bölümlerini öğrendiğim için çok mutluyum hemde performans ödevimi yaptım. Allah sizden razı olsun.
Caminin bölümleriyle ilgili harika bir site çok beğendim Allah sizden razı olsun.
Çok sağ olun çok işime yaradı kısaltmasının olması ayrı bir kolaylık aynı zamanda resimde eklenilmiş muhteşem.
Çok teşekkür ederim ben bir imamhatip öğrencisi olarak bunları bilmiyordum. Ama sizin sayenizde bunu da öğrenmiş oldum. Bunu kim emek verip yazdıysa Allah ondan razı olsun. Çok teşekkür ederim tekrardan. Bunu yazan kişinin Allah tan ne isteği varsa kabul etsin. Din kültürü ve Ahlak bilgisi performans ödevimdi ve bu yazı sayesinde performans görevimi bitirmiş oldum. Bence bu yazıyı yazan kişinin anne ve babası çok şanslı insanlarmış ki böyle bir evladı hayata getirip böyle yetiştirmişler. Belki insanlar şimdi böyle bir evladın kıymetini bilmiyor ama ahiret günü elbette yavrularını değerini bilecekler.Keşke her anne böyle bir evlat yetiştire bilse bazı anneler çocuklarına tam tersine hırsızlık gibi yada içki içip kumar oynamalarına sebep oluyor. İşte ahiret günü yavrularına böyle kötü şeylere alıştırdıkları için kendilerinden nefret edecekler utanç içinde bulacaklar kendilerini. Ama yavrusuna iman etmeyi öğreten bir anne kendiyle gurur duyacak.
Çok işime yaradı performans ödevim için yeterli ama keşke daha uzun olsaydı.
Bence yazılar fazla bile tam 7 sayfa oldu tabi resimleride yapıştırınca çok güzel oldu. Yapanlara teşekkür ederim.
Açıklamaları daha uzun yazılsaydı daha güzel olurdu ama yine de güzel teşekkürler.
Bu site ödevime çok yardımcı oldu hem de caminin bölümlerini ve ne anlama geldiklerini öğrendim.
Buarda 9 tane var diğer 2 si nerede.
Bir kaç aydır camiye gidyordum ama caminin bazı bölümlerinin isimlerini bilmiyordum işime yaradı. Allah sizden razı olsun.
Caminin bölümleri ödevim var ben buradan yapıyorum.
Cami hakkında fazla bilgisi olmayanların öğrenmesi için harika bir kaynak olmuş. Teşekkür eder saygılarımı sunarım. Selametle kalın.
Caminin bölümleri ile ilgili kardeşimin ödevi vardı bu site sayesinde kolaylıkla yaptık teşekkürler.